De 10 grootste IT ergernissen van ZZP’ers en MKB-bedrijven

Bijna dagelijks hoor ik de frustraties waarmee ZZP’ers en MKB-bedrijven te maken krijgen bij IT aangelanden . Ondanks de grote voordelen die technologie biedt, steken een aantal hardnekkige problemen steeds de kop op. Die veroorzaken niet alleen ergernis maar kosten ook gewoon geld door een lagere efficiency. Hier zijn de tien grootste IT en ICT ergernissen waar ZZP’ers en MKB-bedrijven vaak tegenaan lopen.

1. Trage internetverbindingen

Een trage internetverbinding is een van de meest voorkomende frustraties. Het belemmert de productiviteit, vooral bij het uploaden en downloaden van bestanden, videoconferenties en cloud-gebaseerde applicaties. Dit probleem kan vaak worden opgelost door te investeren in een snellere internetprovider of het optimaliseren van de netwerkconfiguratie.

2. Gebrekkige IT-ondersteuning

Vele ZZP’ers en el kleine bedrijven hebben geen interne IT-afdeling, logisch. Hierdoor zijn ze afhankelijk zijn van externe dienstverleners. Gebrekkige of vertraagde IT-ondersteuning geeft ergernis en verstoring van het werk. Het vinden van een betrouwbare IT-partner is daarom cruciaal.

3. Verouderde hardware en software

Het werken met verouderde technologie kan de efficiëntie en veiligheid ernstig beïnvloeden. Oude hardware is vaak trager en minder betrouwbaar, terwijl verouderde software kwetsbaarder is voor cyberaanvallen. Regelmatige updates en upgrades zijn essentieel om deze problemen te voorkomen.

4. Complexiteit van IT-beveiliging

Cybersecurity is een groeiende zorg voor ZZP’ers en MKB-bedrijven. De complexiteit van het beveiligen van gegevens, het beheren van wachtwoorden en het beschermen tegen malware kan overweldigend zijn. Het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen en het bewustmaken van medewerkers zijn belangrijke stappen om risico’s te minimaliseren.

5. Onbetrouwbare cloud-diensten

Hoewel cloud computing veel voordelen biedt, kunnen onbetrouwbare cloud-diensten leiden tot dataverlies of downtime. Het kiezen van een betrouwbare cloudprovider en het regelmatig back-uppen van gegevens beperkt het risico.

6. Compatibiliteitsproblemen

Compatibiliteitsproblemen tussen verschillende softwareprogramma’s en systemen kunnen veel tijd en frustratie kosten. De oplossing zit vaak in het kiezen van software die goed samenwerkt of door het inschakelen van een IT-expert om integraties te beheren.

7. Slechte Wifi-dekking

In veel kleine kantoren is de Wifi-dekking nog steeds een probleem, vooral in grotere of oude gebouwen met dikke muren. Het gebruik van Wifi-versterkers of het installeren van mesh-netwerksystemen kan helpen om een betrouwbare en snelle verbinding door het hele kantoor te garanderen.

8. Lange wachttijden bij helpdesks

Veel ZZP’ers en MKB-bedrijven ervaren lange wachttijden bij het contact opnemen met helpdesks van softwareleveranciers of internetproviders. Dit kan zeer frustrerend zijn, vooral bij dringende problemen. Het kiezen van partners die snelle en effectieve klantenservice bieden, is essentieel.

9. Gebrek aan IT-kennis

Niet iedereen is een IT-expert, en het gebrek aan kennis kan leiden tot frustraties. Het investeren in IT-trainingen voor medewerkers kan helpen om de algehele IT-competentie binnen het bedrijf te verhogen.

10. Frequentie van updates en herstarts

Hoewel updates essentieel zijn voor de veiligheid en functionaliteit van systemen, kunnen frequente updates en herstarts irritant zijn voor de dagelijkse werkzaamheden. Het plannen van updates buiten kantooruren kan helpen om deze onderbrekingen te minimaliseren.

Conclusie

Hoewel technologie onmisbaar is voor moderne bedrijven, zijn de bijbehorende IT en ICT-ergernissen reëel en kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie en het succes van een bedrijf. Door proactief te investeren in betrouwbare technologie, het kiezen van de juiste partners en het verhogen van de IT-kennis binnen het team, kunnen veel van deze ergernissen worden verminderd of zelfs volledig worden geëlimineerd.

Kosteloos en zonder verplichtingen

Ja, ik heb interesse in een complete ICT werkplek voor € 49

Stuur een bericht, dan hebben we snel contact om alle details door te nemen.

Armand Hendriks